Octave – o alternativă pentru Matlab©

Pentru cei care îndrăgesc matematica sau sunt obligați sa o facă există o alternativă gratuită pentru programul comercial Matlab©, disponibilă sub licența GPL, și aceasta se numește Octave.

Programul este multiplatformă, putând rula atât pe platformele windows© cât și UNIX sau Linux.

Există mai multe versiuni stabile în mai multe generații. Sunt cunoscute ramurile 2.x și 3.x. Versiunile din ramura 3.x sunt deosebite de cele din ramura 2.x și nu sunt în totalitate compatibile în principal din cauza modului în care se realizează reprezentările grafice și a modului în care se manipulează fișierele funcție de calea în care se află.

Ultima versiune stabilă a ramurii 3.x este 3.0.1.

Ce este Octave

GNU Octave este un limbaj de programe de nivel înalt destinat în principal calculelor numerice. Programul pune la dispoziție o interfață în linie de comandă ce poate fi folosită pentru rezolvarea numerică a problemelor liniare sau neliniare sau pentru rezolvarea numerică a altor probleme experimentale folosind un limbaj compatibil, în cea mai mare parte, cu cel al programului Matlab©.

Programul are încorporat un bun sistem de documentare ce poate fi apelat pentru învățarea și folosirea comenzilor limbajului.

Mult mai multe informații despre funcționarea programului se pot găsi pe pagina oficială de Internet a proiectului GNU Octave

Principala interfață a programului este linia de comandă. Pentru scrierea programelor proprii se poate folosi orice editor de text. Un astfel de aranjament primar fără personalizări poate arăta ca în figura1.:

Deși modul de lucru în astfel de interfață este sau măcar poate fi plăcut există un alt mod de lucru, mult mai atrăgător. Pentru a avea mult mai multe unelte la dispoziție în afara terminalului octave și a editorului de text se poate folosi o interefață grafică de gen IDE.

QtOctave – o interfață grafică pentru GNU Octave

Pentru a avea o interfață grafică plăcută și funcțională pentru Octave se poate folosi QtOctave. Intefața grafică se poate folosi atât pentru ramura 2.9.x cât și pentru ramura 3.x a programului Octave. Programul este de asemenea, ca și GNU Octave, multiplatformă și poate funcționa atât pe platforme windows© cât și UNIX sau Linux. Pentru platformele Linux acest program este deja inclus în arhivele de programe ale diverselor distribuții. Pentru Ubuntu Linux acesta este inclus în arhivele software începând cu versiunea Ubuntu 8.04 Hardy Heron.

Versinea QtOctave care se găsește in arhivele software este de regulă una mai veche, 0.5.1, ultima versiune stabilă fiind 0.7.4.

Pagina de Internet oficială a proiectului poate fi consultată aici QtOctave iar ultima versiune a programului poate fi descărcată aici.

Fereastra principală a interfeței grafice QtOctave, cu mai multe utilitare deschise, poate arăta ca în figura2:

Programul poate crea și grafice dacă avem programul gnuplot instalat. Un scurt exemplu pentru trasarea graficelor funcțiilor cosinus și sinus poate fi descris de comanda de mai jos și exemplificat în figura3.:

fplot ("[cos(x), sin(x)]", [0, 2*pi])

Comments (4)

 1. Mi-as dori ca in fiecare articol in care este posibil sa avem macar un exemplu, de acum incolo, oamenii vor fi reticenti cu privire la ce se poate face cu el daca nu areti ceva interesat in rest un articol bun.

  PS: Stas mie nu imi incape numele complet in field-ul de nume, nu fa discriminare :)

  sâmbătă, iunie 28, 2008 at 19:41 #
 2. Doru Horișco wrote::

  Mulțumesc pentru aprecierile la adresa articolului.
  GNU Octave este în primul rând un limbaj de programare orientat în special pentru rezolvarea problemelor de matematică, a celor de matematică aplicată, de statistică, de prelucrarea datelor în diverse moduri inclusiv grafic, de optimizare. Poate integra programe scrise în diverse alte limbaje de programare precum C++ sau Fortran dacă sunt compilate.
  Poate importa programe scrise în Matlab sau le poate exporta pentru Matlab (până la un anumit punct).
  Este greu de exemplificat într-un mod sugestiv. Programele create cu acest limbaj se pot folosi ca atare pentru rezolvarea unor probleme sau pot fi integrate în alte programe. De exemplu plugin-ul pandora pentru Gimp de creare a fotografiilor panoramice dintr-un set de fotografii de bază, folosește un program scris în GNU Octave pentru optimizare.
  Evident, orice sugestie despre prezentarea unui alt exemplu este mai mult decât constructivă, pentru că în acest moment nu știu ce anume ar fi de mai mare interes.
  Mulțumesc încă o dată pentru comentariile aduse.

  duminică, iunie 29, 2008 at 2:02 #
 3. alinr wrote::

  Tocmai am descoperit cea mai buna alternativa la matlab, mathematica & co. Se numeste Sage http://www.sagemath.org Nu este inca impachetat pentru distributii insa ROX! Cel mai tare e ca poti folosi python in el

  duminică, iulie 20, 2008 at 8:13 #
 4. alinr wrote::

  as scrie un articol despre el daca ziceti ca inca nu exageram cu aplicatii tehnice

  duminică, iulie 20, 2008 at 8:15 #