Aptana, un mediu de dezvoltare

Aptana Studio, este un mediu de dezvoltare special gândit pentru programatorii web. De la editare, debugging, sincronizare și organizare de proiecte până la libertatea de a-ți crea sau folosi deja unul dintre mulțimea de module (da este modular) ce îți vor permite funcționalitatea dorită, Aptana Studio a obținut încrederea unui public foarte mofturos, acest lucru fiind demonstrat de numărul de descărcări ce întrece 2 milioane.

Aptana Studio în funcțiune

Aptana Studio în funcțiune


Opțiunile și posibilitățile acestuia se doresc a fi orientate în special către programatorii web ce folosesc cele mai populare limbaje de programare precum ar fi:

 • PHP cu suport pentru framework-urile cele mai populare
 • Ruby cu suport pentru Rails
 • Javascript cu suport pentru cele mai moderne librării Ajax

Chiar și cei ce folosesc Adobe® AIR™ șau dezvoltă pentru Apple® iPhone se vor bucura de o funcționalitate pe măsură.

Deși în spatele proiectului stă o companie (Aptana în sine), Aptana Studio este în totalitate un software liber distribuit sub licența fundației Eclipse (Aptana Studio folosește codul proiectului Eclipse). Compania își acoperă costurile pentru întreținerea serviciilor și mentenața codului oferind drept produs și o versiune comercială ce folosește unele module dezvoltate de ea însăși ce oferă funcționalitate în plus.

Momentan versiunea gratuită, reprezintă o totalitate de funcționalități ce poate fi cu mare greutate listată într-un articol ca al meu. Vă invit să vizitați pagina proiectului personal, pentru a afla toate detaliile.

Aptana Studio poate fi descărcată de pe pagina oficială de oricine, fiind disponibilă în versiuni pentru orice sistem de operare (da și Microsoft® Windows™ și inclusiv Apple® Mac OS) nu doar Linux și UNIX.

Eu folosesc Aptana de la programare simplă web, până la aplicații complexe în PHP cu Ajax și ce mai poate fi, iar modulele FTP și sFTP ma scutesc de folosirea clientului meu preferat de FTP: Filezilla. :)

Comments (4)

 1. Stas Sushkov wrote::

  Da, cu ăsta au fost construite harta floss și flossCamp 2008.
  :)

  duminică, iulie 20, 2008 at 5:33 #
 2. Alex Eftimie wrote::

  Drăguță Aptana, dar moștenirea Eclipse o face puțin cam înceată pe sistemul meu. Eu folosesc Geany, care deși nu are atâta potențial (FTP, extensii, etc), este mic și rapid. Are autocompletare și evidențiere a codului decente.

  luni, iulie 21, 2008 at 14:53 #
 3. Stas Sushkov wrote::

  La fel ziceam și eu până nu am dat de ușurința cu care îți poți menține proiectele adăugându-le în Aptana.

  Însă, bine zici, e o chestie personală ;)

  marți, iulie 22, 2008 at 1:46 #
 4. doky_martin wrote::

  Scrie-ne ceva…vreu un program de prelucrat poze

  vineri, august 8, 2008 at 19:59 #