Virtualbox, sau virtualizare cât ai zice pește

Sun xVM VirtualBox este o aplicație care permite rularea unui sistem de operare (musafir) pe un altul (gazdă). Se bazează pe qemu și are versiuni pentru GNU/Linux, Windows cât și Mac OS X.

Situații în care este nevoie de așa ceva sunt:

 • vrei să încerci un sistem de operare însă nu ai timp/nu vrei să configurezi partiții/strici ordinea pe disc
 • ai nevoie de o anumită aplicație care rulează doar pe Windows (de exemplu) și nu vrei să instalezi windows doar pentru acest lucru
 • îți place să testezi :)

Cum funcționează?

După instalarea VirtualBox, trebuie creată o mașină virtuală nouă. Configurații posibile: Sistem Gazdă: Windows, Linux, Mac OS X – Sistem Musafir: Linux, *BSD, Windows.

Asistentul de creare vă ajută să selectați numele, compatibilitatea, memoria RAM pe care o veți partaja cu SO musafir și disc-ul virtual la care mașina va avea acces. Mult mai multe opțiuni veți găsi după creare la Setările mașinii.

Click pe mașină și start:

VirtualBox WindowWidows XP on Virtualbox

Pentru a instala un SO, introduceți cd-ul în unitate, sau aduceți imaginea ISO undeva pe harddisk, selectați din meniul Dispozitive -> Montează CD/DVD-ROM și reporniți mașina. Aceasta va boot-a la fel ca un calculator și veți putea urma pașii necesari instalării (în funcție de SO musafir). După instalarea SO este important să instalați pe acesta Guest Additions (de asemenea din Dispozitive -> Instalare Guest Additions). Această aplicație vă oferă acces la facilități cum ar fi captura mouse-ului, partajarea fișierelor, redimensionarea ecranului mașinii musafir și altele.

Specialități

Interesant este modul Seamless Desktop (care se poate activa după instalarea Guest Additions prin Ctrl Dreapta + L). Acest mod ascunde fereastra VirtualBox, cât și desktop-ul sistemului musafir (în cazul meu, Windows), rezultatul fiind cel de mai jos:

Destul de util pentru dezvoltarea web, de exemplu atunci când vrei să știi cum arată site-ul și pe alt browser, pe care nu-l poți instala, precum Internet Explorer.

Alte informații

Instalarea pe Windows se face luând executabilul de la http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads (veți fi redirecționat către Sun Download Center). Pe Linux, în funcție de distribuție, va trebui să alegeți între pachetele virtualbox și virtualbox-ose. Diferența dintre cele două este că varianta -ose conține numai soft cu sursă deschisă, dar unele funcționalități (cum ar fi interfața USB) lipsesc.

Mai multe detalii despre VirtualBox la site-ul oficial: http://www.virtualbox.org.

Comments (6)

 1. Bobses wrote::

  Toate bune şi frumoase: am instalat WinXP pe o maşină virtuală Virtualbox (sistemul de operare gazdă este Ubuntu 8.04); merge brici, inclusiv sunetul (nu că aş avea nevoie de el…).
  Ce nu reuşesc să-i dau de capăt: USB-ul. :( Ăsta este unul din motivele pt. care am şi instalat Win pe Ubuntu: vreau să folosesc Zoombrowser de la Canon (nu merge pe Wine: îl instalează, dar nu se deschide). N-am găsit pe Linux un soft care să ducă pozele din cameră direct în foldere dedicate zilelor în care au fost făcute fotografiile (aş vrea să ştiu şi eu dacă este aşa ceva pe Ubuntu).
  În concluzie: ştie cineva cum să fac să meargă USB-ul în maşina virtuală?

  duminică, august 31, 2008 at 21:56 #
 2. Vlad wrote::

  Bobses: varianta Open Source a VirtualBox (OSE) nu are suport full pentru USB, dar se pare că o să vedem asta în curând. Citeşte mai multe aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Virtualbox#Proprietary_vs._open_source

  luni, septembrie 1, 2008 at 10:18 #
 3. Bobses wrote::

  N-am instalat Virtualbox ose din surse, ci am descarcat-o de pe site-ul virtualbox.org, adica de aici: https://cds.sun.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/CDS-CDS_SMI-Site/en_US/-/USD/ViewProductDetail-Start?ProductRef=innotek-1.6-G-F@CDS-CDS_SMI

  luni, septembrie 1, 2008 at 12:14 #
 4. Alex Eftimie wrote::

  Primul sfat: google si ubuntuforums. S-ar putea sa fie nevoie sa dai acces citire-scriere utilizatorului tau la device-ul usb (fie modificand un fisier de configurare fie adaugandu-te intr-un grup).

  S-ar mai putea sa mai fie nevoie, din setarile masinii virtuale sa adaugi un filtru gol, astfel incat “musafirul” sa-ti vada toate dispozitivele usb de pe gazda.

  Bafta!

  joi, septembrie 4, 2008 at 23:10 #
 5. caddycom wrote::

  Scrie-ne ceva…

  miercuri, decembrie 17, 2008 at 17:11 #
 6. maxim gabriel wrote::

  salut!am o problema cu pc. vreau sa instalez virtual box pe safe mod pe pc si nu merge

  miercuri, februarie 11, 2009 at 14:35 #

Trackback/Pingback (1)

 1. [...] Mai multe informații despre VirtualBox, cine este (care este) și cu ce ne ajută puteți găsi pe pagina proiectului “Încearcă“ [...]