Komodo Edit – Pentru orice programator

Deci nu-i glumă!!!

Mai țineți minte, vă scriam lăudam Aptana IDE, păi să știți că poate fi ceva și mai tare! Prin mai tare am în vedere:

 • mai rapid
 • mai extins în posibilități
 • mai accesibil
 • și tot software liber!

Este vorba despre Komodo Edit!

Komodo Edit

Komodo Edit

Acesta este mai rapid pentru că NU e scris în Java, interfața e în general XUL (același lucru folosește Mozilla Firefox spre exemplu) iar în spate e Python cu XPCOM (de fapt… tipul care lucra pentru suportul Python în Gecko a lucrat mai devreme la ActiveState unde a și fost lansat pyxpcom mult-mult timp în urmă).

Este mai extins în posibilități pentru că poate fi integrat ca editor/mediu de dezvoltare pentru cele mai populare și nu chiar cele mai populare limbaje de programare și nu doar (de la Assembler la XML). De asemenea oferă posibilitatea de a fi extins prin folosirea extensiilor (la fel cum e și Firefox și Thunderbird). Una dintre acestea o recomand cu cea mai mare căldură: Remote Drive Tree, aceasta vă permite să conectați Komodo Edit la un server FTP, sFTP, FTPS etc. De remarcat existența extensiilor ce integrează dezvoltarea pe framework-urile jQuery și CakePHP (pe arhiva cu extensii găsiți de toate, chiar și SQLite și TCL). Printre posibilități se enumără și emularea VI și combinațiile de taste a’la Emacs, plus verificări de sintaxă și suport pentru localizări… Întreaga listă pe pagina oficială.

Komodo Edit, vine pentru orice platformă! De aceea mi-am permis să-l numesc și accesibil! Există în versiunile atât pentru Windows și MacOS, cât și pentru Linux!

Băieții din spatele proiectului oferă Komodo Edit gratuit fiind un proiect OpenSource. Însă dacă căutați ceva mai extins, ei vă îndeamnă să aruncați o privire asupra Komodo IDE este și beta.

Comments (7)

 1. Stas Sushkov wrote::

  Da, să știți că renunț la Aptana.
  ;)

  sâmbătă, noiembrie 1, 2008 at 1:17 #
 2. Valentin Bora wrote::

  Folosesc şi eu acest Komodo Edit încă de pe când a apărut versiunea 4, şi ţin să spun că sunt foarte fascinat de el, inclusiv l-am recomandat în concursuri şi la prezentări pe unde am fost, şi a înlocuit Dreamweaver-ul, Notepad++ sau orice altceva, pentru că este pur şi simplu tot ce ai putea avea nevoie. Pe Linux nu consider că până de curând exista un IDE puternic şi rapid… acum este :-)

  sâmbătă, noiembrie 1, 2008 at 18:50 #
 3. Pentru Gnome, Geany pare a fi o alternativă

  sâmbătă, noiembrie 22, 2008 at 20:38 #
 4. Stas Sushkov wrote::

  Spre plăcuta surprindere, Komodo se integrează excelent și cu CakePHP… :)

  miercuri, noiembrie 26, 2008 at 23:42 #
 5. eu wrote::

  Un mic defect destul de enervant, declararea unei methode in php folosind public, private sau protected apare ca si syntax error

  joi, decembrie 18, 2008 at 16:26 #
 6. Stas Sushkov wrote::

  Ai încercat versiunea 5?

  sâmbătă, ianuarie 31, 2009 at 1:40 #
 7. Salut !
  Ceea ce poate fi enervant este lipsa pachetelor tip .deb sau .rpm …

  luni, februarie 9, 2009 at 18:36 #

Trackback/Pingback (1)

 1. [...] ceva vreme am scris despre Komodo Edit, editorul care l-am folosit până recent pentru a face loc pentru Scribes. Istoria este simplă, [...]