Inkscape – o alternativă gratuită pentru grafică vectorială

Până nu demult priveam cu foarte mare neîncredere programele de grafică vectorială pentru Linux. Meniuri, opțiuni și unelte ezoterice, din care nu puteam obține decât câteva linii, cercuri și steluțe fără vreo însemnătate.

Nu este prima dată când instalez și încerc să folosesc Inkskape, dar este prima dată când încerc să înțeleg și să folosesc facilitățile pe care le oferă aplicația. Pentru cele mai multe distribuții Linux, Inkskape se găsește în arhivele software specifice. Dar aplicația este multiplatformă și se poate folosi în aceleași condiții și în alte sisteme de operare (Microsoft Windows© sau Mac OS X©) și se poate descărca de pe pagina oficială a proiectului.

Programul Inkscape este o alternativă viabilă pentru aplicații comerciale deja consacrate precum Adobe Illustrator  sau Correl Draw. Cu el puteți realiza toată grafica necesară unui site web (butoane, imagini de fond, antete, meniuri, etc.) , dar cu ajutorul lui puteți realiza orice element de grafică pentru a putea folosit în publicații tipărite (afișe, fluturași, broșuri, reviste, etc.). Avantajul major al acestui tip de grafică este că desenele realizate pot fi scalate într-o plajă foartte mare fără a pierde din calitatea originală. Puteți realiza astfel miniaturi abia vizibile sau afișe enorme plecând de la același desen original. Un alt avantaj îl mai poate reprezenta și dimensiunea redusă a fișierului grafic. Pentru mai multe informații despre caracteristicile tehnice ale programului consultați pagina oficială a proiectului Inkscape.

În fereastra de mai jos puteți observa realizarea unui buton:

desene-demo1svg1

Buton Firefox pentru site web

Iar în această captură de ecran puteți observa câteva butoane finisate:

Butoane FireFox realizate cu Inkscape

Butoane FireFox realizate cu Inkscape

Deși programul are un sistem propriu de asistență iar pagina oficială abundă de documentație și legături către locuri care găzduiesc documentație, vă sugerez să începeți cu lucruri simple și două dintre acestea pot fi: Screencasters.heathenx și Guide to a Vector Drawing.

Așa arată ferestra principală cu meniul de asistență și ajutor:

Ferestra principală Inkscape

Fereastra principală Inkscape cu meniul de asistență

În fereastra de mai sus puteți observa și o insignă realizată cu Inkscape. Mai multe tutoriale pot fi găsite pe pagina cu tutoriale a lui Nicu.

IMPORTANT:

Și, ca întotdeauna, am păstrat la urmă ceva frumos: dacă niciuna dintre cele patru resurse menționate pentru ghiduri și asistență, nu vă oferă ceea ce doriți, atunci vă recomand cu căldură paginile cu ghiduri practice pentru aplicații de grafică ale lui Nicu Buculei. Aici veți găsi atât ghiduri practice foarte ușor de urmărit, bine documentate și argumentate, dar și legături către alte locuri de unde puteți urmării și alte informații foarte utile. Majoritatea ghidurilor prezentate aici sunt și în limba română și vă vor ajuta foarte mult.

Cum experiența este mama învățăturii, nu vă rămâne decât să descărcați și să instalați aplicația, apoi să experimentați personal toate opțiunile din meniuri urmărind documentația sau ghidurile practice. Dați frâu liber imaginației și creați lucrări grafice de excepție pentru domeniile voastre de interes. Spor la treabă!

Comments (5)

 1. Cine vrea să participe la traducerea programului, o poate face aici: http://tradu.softwareliber.ro/narro_project_text_list.php?l=ro&p=9&tf=1&st=1&s=

  miercuri, februarie 4, 2009 at 12:15 #
 2. Am testat Inkscape si vreau sa zic ca este un tool bunicel. Cu toate ca nu are cum sa se ridice la talia CorelDraw sau Adobe Illustrator, faptul ca este gratuit, reprezinta un mare avantaj pentru orice activeaza in domeniu ca si freelancer.

  Good job!

  miercuri, ianuarie 6, 2010 at 10:36 #
 3. FreeSeoDesign wrote::

  Inkscape este o alternativa excelenta pentru programele comerciale de grafica vectioriala.
  Pe langa faptul ca e gratuit, Inkscape are functii extrem de utile pentru transformare imagine in vector si organizare/aranjare obiecte care folosite corespunzator usureaza mult munca.

  joi, februarie 10, 2011 at 14:46 #
 4. Truly Obviously, A creator must be notable about the code on the grounds that in the event that he needs to change the place of his outline so he will required the assistance of the coder, so’s the reason on the off chance that he will be notable with the coding so he doesn’t need of some other to transform anything in code.

  miercuri, decembrie 27, 2017 at 13:19 #
 5. Extraordinary post and an evident need read article. Appreciative to you for the post and continue sharing.

  miercuri, ianuarie 17, 2018 at 20:49 #

Trackback/Pingback (1)

 1. weight loss goal on duminică, aprilie 9, 2017 at 1:32

  weight loss goal…

  blog topic…