Fish – pe scurt un terminal mai prietenos

Lucrând pe Linux, tot timpul ai de-a face cu terminalul, sau consola, sau shell-ul. Fiecare are o preferință pentru shell-ul ales, astfel am prieteni care folosesc, și zsh, și csh și normal popularul bash.

Recent am dat de Fish!
Fish — încearcă să devină mai apropiat utilizatorilor prin modul în care accesezi comenzile. Astfel, folosind fish, utilizatorul va fi oricând la un pas de documentația comenzii. Iar modul în care această documentație este afișată, permite fish-ului să poarte numele de un terminal pentru începători perfect! (în opinia mea normal =]).

Fish

Fish

Pentru a instala fish, folosiți managerul de pachete preferat și instalați chiar „fish”.

Pe Ubuntu/Debian ar fi:
apt-get install fish
Pe Fedora/RedHat ar fi:
yum install fish

Fish

Fish

Pentru a instala și a compila manual fish, pentru că este făcut pentru sistemele unix, mergeți la pagina cu descărcări și preluați arhiva cu sursele și documentația pentru compilare.

Comments (4)

 1. Adrian wrote::

  fish e super. Din păcate ultima versiune stabilă a fost lansată in ianuarie 2008, iar după cum zice un utilizator pe lista de mail, dezvoltarea programului pare că este într-o stare de suspendare: http://sourceforge.net/mailarchive/forum.php?thread_name=20080906083311.GE23375%40geppetto&forum_name=fish-users.

  Să sperăm că proiectul îşi va relua activitatea.

  Ar fi interesant, de asemenea, dacă fish ar deveni shell-ul implicit al vreunei distribuţii de linux (e foarte improbabil să se rernunţe vreodată la eternul bash, dar merită să speri :D ).

  duminică, februarie 22, 2009 at 6:03 #
 2. Stas Sushkov wrote::

  Fish ar fi fain să-l văd în EdUbuntu de exemplu…?!

  :)

  luni, februarie 23, 2009 at 2:44 #
 3. alin wrote::

  Pai ori ii shell ori ii terminal

  luni, martie 2, 2009 at 23:17 #
 4. Stas Sushkov wrote::

  Păi n-ar mai fi prietenos terminalul dacă nu ar fi shell-ul fish :)

  vineri, martie 6, 2009 at 23:25 #