nullmailer – trimite simplu emailuri de la server

Nullmailer este un MTA minimal (Mail Transport Agent), care furnizează serviciul de livrare a mesajelor (fie ele activități programate în sistem cu cron, sau alte scripturi de la care aștepăm să ne comunice rapoarte etc. prin email) de pe un server care nu are nevoie de funcționalitatea completă a unui MTA complex, gen Postfix sau Exim.
În mod normal, fără o componentă de transport a mesajelor instalată, un server nu poate trimite deloc emailuri. Asta poate fi un lucru bun în unele cazuri, dar atunci când vrem să știm de exemplu dacă o anumită activitate programată pe acel server a rulat sau nu, ori atunci când vrem să primim logurile prin email de la serverul cu pricina, nu prea mai e la fel de frumos să nu poți trimite acele emailuri. În aceste cazuri un sistem minimal care să se ocupe doar de trimiterea de emailuri atunci când acestea-s necesare. Ok, se poate instala și configura un server “adevărat” de email și aici se pot toci tastele despre avantajele și dezavantajele diverselor servere de email.
Dar, să revenim… ne dorim un sistem simplu care doar să trimită emailurile… Nullmailer, exact asta face.

După instalare, vom găsi /etc/nullmailer/remotes unde se vor găsi informațiile despre serverul de email pe care îl va folosi la trimiterea emailurilor și detaliile de conexiune la acesta.
Se mai poate face de asemenea și un fișier /etc/nullmailer/adminaddr în care să specificăm adresa de email la care va fi destinația finală a emailurilor.
Structura acestor fișiere este atât cât e necesar de simplă, ele conțin practic câte o linie fiecare.

În cazul în care, nu există deja un fișier /etc/mailname, nullmailer va mai avea nevoie de încă două fișiere: /etc/nullmailer/defaultdomain și /etc/nullmailer/defaulthost pentru a funcționa.
Pentru o listă completă a fișierelor necesare pentru control și funcționare în general, man nullmailer(7)vă oferă informații detaliate.
De asemenea, pentru fiecare parte a nullmailer există pagini de manual dedicate: nullmailer-queue(8), nullmailer-inject(1), and nullmailer-send(8).
Instalare:

Pentru Debian și Ubuntu, Nullmailer este disponibil în depozitele de bază încă de la Etch respectiv Dapper.

Pachetele RMP și RPMS pot fi descărcate din pagina Nullmailer.