Piwik – Analiza traficului web cu sursa deschisă

Piwik este o aplicație cu sursă deschisă pentru analiza traficului. Această aplicație furnizează în timp real statistici și rapoarte despre vizitatorii site-urilor, ce cuvinte cheie au folosit aceștia pentru a ajunge pe site-ul vostru, ce motoare de căutare au folosit, ce limbă preferă, paginile cele mai populare și multe alte tipuri de rapoarte.

Piwik se dorește a fi o alternativă la Google Analytics.

Piwik este o aplicație PHP, care are în spate baze de date MySQL. Tot procesul de instalare, se reduce la câțiva pași și este gata în mai puțin de 5 minute. La finalul acestui proces, Piwik va oferi un scrip Javascript. Acesta trebuie copiat în codul site-urilor care se doresc a fi motiorizate, și Piwik e gata să-și arate puterea.

Spuneam că Piwik se dorește a fi o alternativă pentru Google Analytics dar și pentru alte aplicații de acest gen. Ceea ce îi dă dreptul să bată așa de sus sunt opțiunile multiple de care dispune.

Piwik este o aplicație modulară. Asta este partea cea mai frumoasă, fiecare utilizator are posibilitatea de a folosi doar acele module pe care și le dorește, iar în cazul în care cerințele sunt mult mai specifice și nu sunt acoperite de modulele existente, fiecare e liber să își scrie propriile module.

Un alt avantaj al utilizării Piwik este faptul că utilizatorul este proprietarul datelor statistice. Acestea sunt stocate local, într-o bază de date de unde se pot genera rapoarte diferite folosind API-urile puse la dispoziție. Cu ajutorul acestora, exportul rapoartelor se poate face în diferite formate ca: xml, json, php sau csv.

Interfața poate fi personalizată în totalitate, în ea se pot aduce diferite widget-uri pentru a afișa și crea rapoarte personalizate pentru fiecare utilizator.

Rapoartele de trafic sunt generate în timp real, în mod implicit, Piwik va genera aceste date în timp real. Pentru acele site-uri cu un trafic ridicat, se poate alege frecvența de procesare a rapoartelor.

grafic piwik

Pagina proiectului este: piwik.org. Aici se găsesc detaliile despre aplicatie, documentația și chiar o variantă demonstrativă a Piwik.

Pentru a instala Piwik, tot ce aveți de făcut este să descărcați cea mai recentă versiune, să o copiați pe serverul vostru și să  accesați în navigatorul preferat. Procesul de instalare este automat și durează mai puțin de 5 minute.
Cerințele pentru a rula cu succes Piwik sunt ca pe server să existe o variantă a PHP mai recentă de 5.1 și o bază de date MySQL.

Piwik permite accesul mai multor utilizatori, pentru fiecare dintre aceștia, se pot folosi drepturi diferite, stabilite de administrator, în funcție de cerințele locale de securitate. Drepturile care se pot acorda sunt de “vizualizare”, “administrare” sau (preferatul unora) “fără drepturi” pentru unul sau mai multe site-uri.
În Piwik se pot crea practic un număr nelimitat de utilizatori dar și de site-uri ce se doresc a fi monitorizate.
Sistemul de permisiuni al Piwik este unul foarte simplu și ușor de utilizat indiferent dacă e vorba de câteva site-uri sau câteva sute de site-uri și mii de utilizatori. De asemenea se poate folosi un API pe numele lui Piwik UsersManager, cu ajutorul căruia se pot adăuga, șterge, edita utilizatorii și permisiunile lor.