Blogbench – utilitar pentru testarea performațelor discului

Blogbench este un utilitar simplu și ușor de folosit pentru testarea performațelor discurilor serverelor foarte “încercate”.
Ce face Blogbench? “Stresează” discul prin lansarea simultană a mai multor operațiuni de scriere și citire, simulând astfel comportamentul într-un mediu de producție cu solicitări ridicate. Astfel se obține o imagine cât mai apropiată de realitate, despre scalabilitatea discului și despre numărul maxim de operațiuni simultane pe care le poate realiza.
Operațiunile lansate sunt de 4 tipuri:

De scriere – prin care se crează directoare pe disc (bloguri) apoi în acestea se simulează generarea în mod aleator de articole și poze.
De rescriere – prin aceste operațiuni se simulează modificări la articolele și pozele existente
Adăugarea de comentarii – se simulează adaugarea de comentarii în mod aleator articolelor postate.
Citirea – prin aceste operațiuni se simulează accesul masiv al cititorilor în mod aleator pe mai maulte bloguri, inclusiv încercări de acces ale unor pagini inexistente.

Toate fișierele sunt generate automat și au dimensiunea de 8Kb, iar citirile se execută folosind o memorie tampon de 64Kb.
Cu ocazia scrierilor si rescrierilor de date se testează și procentul de fragmentare a discului, de aceea acest utilitar se dovedește interesant de utilizat pe mai multe tipuri de sisteme de fișiere.

Instalarea Blogbench

Pachetul Blogbench poate fi descărcat de aici.
După descărcare se rulează următoarele operațiuni:
Dezarhivăm fișierele:

$ tar xvzf blogbench-1.1.tar.gz

Configurăm și compilăm
# cd blogbench-1.1
# ./configure
# make
# make install

După instalare, Blogbench poate fi lansat din terminal, cerința minimă pentru a rula fiind specificarea unui director de lucru, director care trebuie să fie gol și să aibă permisiuni de scriere.

# blogbench -d /director/de/lucru/

Blogbench va porni testele timp de 5 minute. La final va genera un scor care indică performanțele de scriere și citire ale discului testat.

Pagina proiectului este: http://www.pureftpd.org/project/blogbench/