vnStat – unealtă simplă pentru monitorizarea traficului.

vnStat este o aplicație mică și eficientă care ajută la monitorizarea consumului de bandă, acolo unde ISP-stul nu pune la dispoziție o astfel statistică sau atunci când se cere o dublă monitorizare.
vnStat rulează în terminal, fără a mânca resurse importante, având și o interfață grafică simplistă cu ajutorul căreia se pot vedea informații grafice ale activității pe placa de rețea selectată.
vnStat nu este un sniffer, informația pe care o analizează fiind cea din /proc. Din acest motiv, vnStat poate funcționa și cu drepturi normale de utilizator, nefiind necesare privilegii de root.

Instalarea vnStat.

vnStat este prezent în pachetele de bază în distribuțiile majore și poate fi instalat folosind managerele de pachete specifice fiecărei distribuții în parte.
Dacă totuși vnStat nu este prezent în pachetele de bază ăle distribuției pe care o folosiți, iaca pașii de instalare:
Se decarcă sursele de aici.
Se dezarhivează:
$ tar -zxvf vnstat-1.10.tar.gz
Apoi se compilează și instalează sursele:


$ ./configure
$ make
$ make install

Odată instalat, vnStat se poate lansa cu comanda:

$ vnstat -u -i interfața utilizată (eth0)

La prima lansare, vnStat își va crea în /var/lib/vnstat baza sa de date în format binar. Pentru obținerea informațiilor ulterioare desre activitatea pe placa de rețea este suficient să rulați doar vnstat.

De asemenea se poate seta o activitate programată în cron care să actualizeze bazele vmstat.

vnStat nu este limitat la monitorizarea unei singure plăci de rețea, acesta fiind capabil să înregistreze și activitatea mai multor plăci configurate.

Pagina de manual vnstat poate fi accesată aici.
Pagina proiectului unde pot fi găsite informații despre versiunile noi cât și detalii de utilizare este: humdi.net/vnstat

Trackback/Pingback (1)

  1. [...] Încearcă software liber! O fereastră către cele mai interesante aplicații libere < vnStat – unealtă simplă pentru monitorizarea traficului. [...]